De voordelen van wellness op vakantie

Wellness op vakantie is een geweldige manier om jezelf zowel lichamelijk als geestelijk weer helemaal op te laden. Je kunt tegenwoordig speciale wellnessreisjes boeken, maar je kunt ook verschillende wellness activiteiten aan je ‘gewone’ vakantie koppelen. Het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. In dit artikel belichten we een aantal voordelen van wellness op vakantie!

#1. Het is de perfecte manier om een winterdip te voorkomen

Heel veel Nederlanders hebben last van een winterdip, die zich kenmerkt door neerslachtige en soms zelfs depressieve gevoelens, vermoeidheid, vreetbuien en prikkelbaarheid. Maar met een beetje wellness op vakantie kun je die winterdip heel makkelijk voorkomen! Ook als het niet zonnig is op je vakantiebestemming, kun je toch voldoende vitamine D binnenkrijgen door even onder de zonnebank te kruipen. En als je de kans krijgt om een kleurentherapie sauna te bezoeken – zeker doen! Kleurentherapie sauna’s zijn namelijk dé manier om zelfs de meest hardnekkige winterdips te bestrijden.

#2. Het helpt je om te ontstressen

De meeste mensen ervaren heel veel stress in het dagelijks leven. Een beetje stress op zijn tijd houdt je scherp, maar te veel stress kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, met name hart-gerelateerd. Een ideale manier om te ontstressen is door tijdens je vakantie een sauna te bezoeken.
Een bezoek aan de sauna stimuleert de aanmaak van endorfine, het ‘feel good’ stofje dat je geest helpt ontspannen, je energie geeft en je blijer maakt. De Finnen zeggen: “Als je de sauna binnenstapt, sluit je de deur naar de buitenwereld.” En zo voelt dat ook echt.
ontstressen op vakantie

#3. Je kunt je hersenen een pauze geven

Onze hersenen maken overuren. Zeker in dit digitale tijdperk, waar er duizenden prikkels tegelijk op ons af komen. Je hersenen moeten al die prikkels verwerken, en doordat het er zoveel zijn lukt dat niet altijd meteen. Zelfs als we eindelijk in bed liggen, is een groot deel van ons brein nog bezig om alle prikkels van de vorige dag te verwerken en te ‘archiveren.’ Toegegeven, je hersenen kunnen heel wat hebben. Maar ze functioneren veel beter als ze zo nu en dan getrakteerd worden op wat rust en stilte. Een wellnessreisje is de ideale manier om je hersenen wat rust te geven. Een wandeling door de natuur kan al ook wonderen doen, evenals een dagje je smartphone uitzetten. Maak je een autoritje, zet dan eens niet de radio aan maar probeer van de stilte te genieten.

#4. Je lichaam bouwt een goede weerstand op

Wordt je de laatste tijd vaak ziek? Dan is een wellnessreisje precies wat je nodig hebt. Onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig saunabezoek zorgt dat je meer witte bloedcellen aanmaakt, waardoor je een betere weerstand krijgt tegen verkoudheden, griep en andere virussen. Ook is je lichaam hierdoor beter in staat om bacteriën, schimmels en parasieten te bestrijden.

wellness persoonlijke verzorging

#5. Je hebt de tijd voor persoonlijke verzorging

We hebben vaak zo’n druk en gejaagd leven, dat persoonlijke verzorging er maar al te vaak bij inschiet. Een wellnessreisje biedt je de kans om weer wat meer aandacht aan jezelf te besteden. Veel wellnessresorts bieden naast wellness faciliteiten zoals sauna’s en stoombaden ook diverse beauty behandelingen aan. Zo kun je je lekker laten masseren, een gezichtsbehandeling met peeling en masker boeken, je wenkbrauwen eens netjes laten epileren of een body peel laten doen.

#6. Je krijgt de kans om bijzondere sauna’s te ontdekken

Wellicht ga je weleens naar de sauna in je lokale sportschool. Maar met wellness op vakantie krijg je de gelegenheid om ook eens andere sauna’s te ontdekken waar je anders misschien nooit zou komen. De Liquid Room in Berlijn is zeker de moeite waard, evenals de Agora Sauna in Sandhornøya, Noorwegen; dit is de grootste sauna ter wereld, die bovendien een schitterend uitzicht biedt op de Noordelijke IJszee. Dan is er nog Cadyville Sauna in New York, die tegen een klif is opgebouwd en aan de binnenkant geheel is bekleed met spiegels. Of wat dacht je van de Sauna Gondola’s in het Finse Ylläs? Hier hebben ze heuse skiliften tot mobiele sauna’s omgebouwd! En dat zijn nog maar enkele voorbeelden van de vele bijzondere sauna’s die er te vinden zijn tijdens een wellnessreisje.